Pielęgnacja

Jak zapuszczać i pielęgnować brodę?

Zapuszczenie brody to proces, który wymaga czasu, cierpliwości, a potem odpowiedniej pielęgnacji. Jak dbać o brodę?
Jak zapuszczać i pielęgnować brodę?

Potrzeba około 4 tygodni, żeby zarost zaczął nabierać ładnego kształtu, choć oczywiście trzeba pamiętać, że u każdego mężczyzny może wyglądać to inaczej. Kiedy najlepiej zapuszczać brodę? Najlepszy moment to taki, w którym zmuszeni jesteśmy porzucić golarkę, np. podczas wakacyjnego wyjazdu. Wówczas łatwiej wytłumaczyć sobie, że przecież są wakacje, nie trzeba się golić. Jeżeli wytrwamy w swoim postanowieniu przez cały wyjazd, po powrocie łatwiej będzie porzucić rytuał golenia. Nie zrażaj się, gdy na początku będziesz czuł się niekomfortowo, a skóra twarzy będzie swędzieć – to całkowicie normalne.

 

Tak samo jak o włosy, taki i o brodę trzeba dbać. Poniżej kilka wskazówek dotyczących codziennej pielęgnacji męskiego zarostu:

 

1. Odżywianie – zarost, podobnie jak włosy, potrzebuje odżywek i nawilżenia, w przeciwnym razie skóra zaczyna swędzieć i staje się ściągnięta, co nie jest przyjemne. Do odżywiania najlepiej stosować naturalne olejki, takie jak arganowy, kokosowy czy jojoba, a także nawilżające balsamy.

 

2. Czesanie – regularne czesanie świetnie oczyszcza brodę z kurzu i martwego naskórka, a przede wszystkim świetnie wpływa na jej wygląd i pomaga utrzymać odpowiedni kształt. Dodatkowo, gdy broda jest często czesana, skóra wytwarza sebum, które jest odpowiedzialne za nawilżenie i ochronę.

 

3. Stylizacja – w miarę, gdy broda będzie rosła, będzie wymagała odpowiedniej stylizacji i przycinania. Nadanie naszemu zarostowi odpowiedniego kształtu będzie możliwe dopiero, gdy będzie miał on odpowiednią długość, czyli po około miesiącu. Aby podtrzymać efekt stylizacji, zaleca się stosowanie balsamów i wosków.

 

A co należy zrobić, żeby broda rosła szybciej? Odpowiedź jest prosta: wysypiać się! Sen jest naturalnym cyklem regeneracji organizmu ludzkiego, dlatego podczas snu broda rośnie najszybciej.

 

Zobacz też

Komentarze